Co je to letecká turistika?

Co je to letecká turistika?

Za posledních deset let se letecká turistika výrazně rozvinula. V oblasti zábavy a cestovního ruchu začaly být vyžívány osobní helikoptéry a letadla, určená pro malý počet lidí. To je velmi populární v Americe, v Austrálii a západní Evropě.

            Za poslední dobu stále více adrenalinových turistů dává přednost seriózní letecké technice (jak letadla, tak i vrtulníky), až po vojenskou techniku. Takové služby jsou poskytovány v rozvinutých kapitalistických zemích. Například, jedna z německých společností poskytuje "leteckým cestujícím" velmi zajímavý program. Před samotným letem se turisté připravují na simulátorech, používaných pro výcvik pilotů. Po tréninku na simulátoru dostávají možnost létat na lehkých letadlech. Po letu v lehkém letadle mají turisté možnost proletět ve slavném "Junkersu", kterých je v současné době na světě jen pět exemplářů, které jsou ve výborném stavu.

            Neméně jsou turisty vyhledávána také sovětská letadla, zejména vojenská. V Evropě a Americe jsou společnosti, které poskytují sovětskou letovou techniku. Takové lety jsou drahé a mohou si je dovolit jen nejbohatší turisté. Za jeden takový let budou muset zaplatit od  6000 $ až 40000 $. To vše závisí na délce letu. Nehledě na to, že cena je tak vysoká, rozhodně nelze hovořit o nedostatku zájemců. Poptávka je vždy. Podle údajů jedné ze Severoamerických společností, které se specializují na adrenalinovou rekreaci, bylo od roku 1990 úspěšně provedeno letů na takových jednotkách letecké techniky, jakými jsou "MiG", "Elka", nebo "Suška" pro více než 2000 turistů.

            V naší zemi se letecká turistika nachází ve stavu rekonstrukce. Organizátory jsou aerokluby, které tady zůstaly. Právě letecká turistika se pro ně stala zdrojem příjmů a hlavním zdrojem samofinancování. Hned zpočátku se prováděly vyhlídkové lety, které si objednávali bohatí cizinci. Postupem času a se získanými zkušenostmi se kvalita a množství tohoto typu služeb zlepšily a zvýšily. Po roce 1989 se všechny organizace staly mnohem transparentnějšími, otevřenějšími a technika daleko dostupnější. V současné době už kterýkoliv člověk, který má dostatek financí, může provést let na jakémkoliv typu letadla – počínaje památkami z druhé světové války až po soudobou leteckou techniku. Trasa a místo musí být bez výjimky dohodnuty ještě před letem.