Velká Británie

 

 Velká Británie

 
Jedním z nejstarších států v Evropě je Francie, která dodnes ohromuje, udivuje a vzrušuje mysl a srdce lidí po celém světě a dodnes zůstává pro mnohé snem. Patrně každý člověk sní o tom, že bude mít to štěstí a bude moci navštívit nejkrásnější město, pravou Evropskou perlu - Paříž. Je to centrum světové módy, umělecké centrum a také centrum zachovalé středověké architektury, velmi chutného vína a specifické gastronomie.

Francie se nachází prakticky v samém centru Evropy, i když spíše v jeho západní části a hraničí s mnoha zeměmi: s Německem, Švýcarskem, Itálií a Monakem, Andorrou a Španělskem. Francouzské území měří více než 550 tisíc km2.

Ve Francii je přímořské podnebí, v některých částech země mírné, přecházející do vnitrozemského. Léto bývá celkem horké, červencové teploty často dosahují +25 .až. +30 °C, zimy jsou mírné a málo sněhu. V horských oblastech (Korsika, Alpy) bývají zimy chladnější, sníh bývá na některých místech až do června, ale léto bývá teplejší. Podnebí Francie je výrazně ovlivněno větry.

Majestátní a jedinečné
Cestovat po Francii na větší vzdálenosti je výhodnější vlakem, nebo letadlem letecké společnosti Air France, autobusové linky jsou zde obvykle jen příměstské. Po Paříži se lůze dobře pohybovat pomocí metra nebo taxi.

Ve Francii je soustředěno nepředstavitelné množství architektonických a kulturních památek, každé město, i to nejmenší, má svou vlastní jedinečnou historii. Příroda je ve Francii, stejně jako architektura, také majestátní a různorodá, najdeme tu jak zasněžené vrcholky Alp, tak i Canneské pláže a vinice v Champagni...

Od XX. století zůstává hlavním městem Francie Paříž se svými úzkými uličkami a nikdy nekončícím chaotickým pohybem, tvořeným možná ani ne tolik samotnými Pařížany, jako hlavně turisty, kteří v kteroukoliv roční dobu pobývají v tomto krásném městě, kde lze na každém kroku pocítit dech dějin. Toto a katedrála Notre-Dame de Paris, jejíž výška dosahuje více než 30 metrů, jsou ne nadarmo nazývány srdcem Paříže. Funkční katolický chrám je mistrovským dílem gotické architektury: jeho mnohočetné věžičky, věže a zvonice, ochozy, neobvyklé barevné vitráže oživují a dodávají nádherný snový až pohádkový vzhled celé stavbě. Před katedrálou můžete najít nápis: nulový kilometr – odtud se začíná počítat vzdálenost po celé Francii.

Nicméně turisticky nejoblíbenější část Paříže se nachází na pravém břehu řeky Seiny. Zde je Louvre - po staletí sídlo francouzských králů, které je dnes jedním z největších a nejbohatších co do počtu exponátů světových muzeí, uchovávajících mnohé éry vývoje světových civilizací. Tamtéž, na pravém břehu, se a nacházejí další pamětihodnosti: Burza, Tour du Temple, světoznámý Vítězný oblouk, který se nachází na náměstí Place Charles de Gaulle - Étoile, jehož výška dosahuje 50 metrů.

Při příjezdu do Paříže nelze nezajít na nádherné Champs-Elysees, kde je nejvíc obchodů a butiků, restaurací a autosalonů. Nedaleko je prezidentská rezidence: Elysejský palác a dům francouzské vlády. Po příjezdu do Paříže byste měli navštívit Národní muzeum, výstavní centrum "Grand Archa", Historické muzeum v Paříži "Carnavalet", Národní muzeum středověku, Muzeum impresionismu, dům-muzeum slavného francouzského spisovatele Victora Huga a také navštívit Vojenské muzeum v Invalidovně.

Velice zajímavé jsou také architektonické stavby, jako je "Grand Palace", místo výstav a expozic. Milovníkům výtvarného umění doporučujeme navštívit muzeum malířství, nacházející se dnes v budově bývalého železničního nádraží v Paříži. Velice zajímavým by mohl být výlet do muzea francouzského vinařství, kde můžete ochutnat nejkvalitnější vína, která nikde jinde neochutnáte. Na levém břehu řeky je také Eiffelova věž, tyčící se do výšky více než 300 metrů. Výtahem se můžete dostat o pár pater výše a shlédnout celé Champs Elysées z neuvěřitelné výšky. Mimořádně krásná je Eiffelova věž v noci - ozářená světly se tyčí jako maják nad střechami městských budov. Paříž je proslulá rovněž svými náměstími, největším z nichž je náměstí Place de la Concorde, v jehož středu se nachází obelisk, dovezený z Luxoru a v bezprostřední blízkosti si lze všimnout i divadla "Opera Granier".

V Paříži jsou také hroby a hrobky významných a slavných osobností, jak z Francie, tak i z celého světa, jedním z nejvýznamnějších je chrám slávy Pantheon, kde jsou pohřbeni Rousseau, Voltaire, Mirabeau, Curie, nebo Hugo. V hlavním městě Francie se také nachází světoznámá, vůbec nejstarší na světě univerzita - Sorbonna, jejímiž absolventy jsou tisíce lidí z celého světa. Na ulici Lepic je poslední přežívající pařížský větrný mlýn Moulin de la Galette, nedaleko od něj, na ulici Germaine Pilon je slavný kabaret "Moulin Rouge".

Po příjezdu do Paříže rozhodně navštivte co nejvíce míst, paláců, muzeí, abyste mohli plně poznat krásu a jedinečnost tohoto města. Nejvyšším bodem, pokud jde o zeměpisnou polohu, je v Paříži vrch Montmartre, kam je také možno se dostat lanovkou. Jeho symbolem je bazilika Sacré-Coeur, odkud můžete obdivovat nádherné výhledy na město, rozkládající se dole. Na Montmartru můžete potkat řadua pouličních umělců, kteří vám za pár eur rádi nakreslí váš portrét. Můžete se procházet kolem mnoha obchodů a nakoupit suvenýry, nebo posedět v kavárně na Montmartru, což je dávná tradice všech nově příchozích turistů.

Paláce a parky
Neméně nádherné a ohromující svou velkolepostí jsou památky v okolí a na předměstí Paříže, jednou z nich je Versailles - zářivý příklad palácově-parkového komplexu. Jeho velkolepě upravené a "přistřižené" parky, fontány, malé zahrady a pavilony inspirovaly Petra I. k vytvoření podobně elegantní rezidence v Peterhofu. Versailles je již dlouho jedním z nejoblíbenějších letních sídel členů francouzské královské rodiny. Přijedete-li do Versailles v období od června do července, můžete se opdívat na velkou světelnou show "Zvuk a světlo".

Na předměstích Paříže se nacházejí další velké i malé paláce a parkové komplexy, bývalé zámky francouzská šlechta: například Rambouillet, nebo dnes jedna z nejoblíbenějších rezidencí prezidenta republiky, Fontainebleau, místo loveckých kratochvílí králů, dnes muzeum různého palácového vybavení a obrazů slavných umělců, Malmaison je obklopen fontánami nesmírných rozměrů. Na jihozápadě země se nachází město Chartres se svou katedrálou, ozdobenou nevídanými, fantastickými zvířaty, zdobícími její zdi, která láká a bude lákat nové a nové návštěvníky.

Jen o něco dál než 30 km od hlavního města Francie se nachází světově proslulý Disneyland, který zaujímá plochu velikosti asi dvou hektarů. Je to v podstatě celá jedna země atrakcí a zábavy, každodenně se tu konají nejrůznější divadelních představení a šou, právě tady bydlí vaše oblíbené Disneyovské, literární a pohádkové postavy: Sněhurka, Quasimodo, postavy z "Hvězdných válek", stejně jako mnoho zvířátek. Abyste tam nezabloudili, musíte si u vchodu bezpodmínečně vzít mapku. Pobyt tady přinese komukoliv, jak dítěti, tak i dospělému spoustu pozitivních emocí na dlouhou dobu. Tento mimořádný snový svět je rozdělen do 5 zemí: Dobrodružství, Fantasy, Divoký západ, Budoucnost – ty všechny jsou spojeny hlavní ulicí, která je také samostatnou zemí.

Okouzlující přímořská střediska
Mořské pobřeží Francie se táhne do délky více než 3000 kilometrů. Patří sem jak zachmuřené skalnaté břehy Bretagne, tak duny Atlantiku, i pláže u Středozemního moře ... A jihovýchod země, slavné Azurové pobřeží, se už stalo oblíbenou turistickou destinací. Je to tak zvaná Riviera, rajské místo, kde je vše pro rekreaci a relaxaci, počínaje hladivým mořem a teplým podnebím, přes komfortní hotely až po přívětivý personál. Na Azurovém pobřeží se také nachází mnoho soukromých vil a pláží.

Historické památky těchto míst jsou: opatství Valboyn, Fort Monalbana, kostel Lucerana , to vše stále dokáže nadchnout cestovatele. Mezi přírodními krásami Azurového pobřeží je třeba obzvlášť ocenit malebné svahy hor, rychlé horské potoky, řev vodopádů, jakož i právě zde se nacházející jednu z nejhlubších roklí Restefon-Bonnett, jejíž hloubka je přes 2000 metrů. Za metropoli Azurového pobřeží je ne nadarmo považována Nizza, úhledně se rozprostírající v Andělské zátoce, obklopená Alpami, které ji chrání před různými větry. Ve městě je nejedna desítka muzeí, paláců, chrámů a radnic, hojnost parků a fontán. Tady se také nachází komplex zadní Promenade Art, což je Muzeum archeologie a Muzeum slavného Marca Chagalla. V parku je botanická zahrada, kde jsou tisíce rozmanitých rostlin, ryb a ptáků. Právě v Nizze se nachází ruský pravoslavný kostel svatého Nikolaje. Mimochodem, v Nizze je pochováno nemálo ruských emigrantů.

Ve městě Sainte-Marie-de-la-Mer, nedaleko Nizzy se každý rok koná velká událost: tisíce Romů se shromažďuje z celého světa, aby mohli uctít svatou Sáru - patronku Romského národa. Ještě jedno město je ve Francii, jehož návštěvu byste si neměli nechat ujít - to je samozřejmě Cannes. Nachází se 30 km od Nizzy a je známé po celém světě svými festivaly a různými slavnostními akcemi. Je to město plné fascinujících a příjemných pláží, eukalyptových stromů na ostrově Lernes (kde byl v pevnosti uvězněn Muž se železnou maskou, slavný hrdina Dumasova románu) a starých architektonických památek. Pevnost Le Suquet, nacházející se na tak vysokém kopci, že se na něj lze dostat pouze lanovkou, Hvězdná alej, Festivalový palác – to ještě zdaleka není kompletní seznam všeho, co je v Cannes k vidění. A jen tady můžete ochutnat eukalyptový likér, tajemství jehož výroby je léta přísně střeženo.

Rozhodně stojí za to navštívit taková města na Azurovém pobřeží, jako je Menton, který se nachází na hranici s Itálií a Antipolis (Antibes), nejmladší město na Riviéře, protože se zde v létě shromažďují mladí Evropané, na které zde čeká množství barů, restaurací a diskoték. V Antibes je také jedinečný květinový park a lesní rezervace s více než dvěma tisíci různými druhy stromů, vlastní delfinárium, akvapark a Muzeum moře.

Provincie vína
Jeden z nejznámějších historických provincií Francie – Burgundsko, je známé široké veřejnosti především díky svým vinicím a kvalitním vínům, vyrobeným v této malebné oblasti. Vinice, táhnoucí se od severu k jihu, dávají dobrou úrodu. Od dávných dob je za centrum vinařství považováno město Beaune, v jehož architektuře se zachovaly pozůstatky vlámské kultury. Strážní věže a bašty zámků jsou dodnes ozdobou města.

V každé z okolních vesnic je zvláštní a výrazná architektura a každá vesnice také vyrábí vlastní druh vína podle vlastní receptury. Burgundsko, nacházející se na křižovatce mezi severem a jihem Francie, je požehnané místo s množstvím menších vesniček, hradů a kostelů. Tato oblast je příjemná nejen svým vinařským uměním, ale i kulinářskou tradicí, sahající až do dávné hlubiny věků. Zdejší zámky s padacími mosty a vodními příkopy připomínají spíše staré pevnosti, přenesou každého návštěvníka ihned do středověku. Jízda na koni a pěší turistika vám nabudí dojem, že jste právě ten znavený pocestný, kterému se v dáli zjevila velkolepá silueta zámku. Ať už je to Cochet nebo St Pointe ...

Další provincií Francie, známou již od středověku, je Provence. Zaujímá plochu téměř tisíc kilometrů, s plážemi a zátokami na jedné straně a s vrcholky Alp na druhé straně, s hustými olivovými háji a vinicemi, se známými francouzskými hrady, které sem vábí zvědavé a turistika vám . Stejně jako v sousedních provinciích, je i zde rozvinuto vinařství, zejména v Côtes-du-Rhône, Bandol.

Ve městech Alta a Moustier se ještě zachovaly dílny, ve kterých se vyráběly keramické předměty z hlíny. Provensálská města si uchovala manuální metodu výroby olivového oleje. V Aubagne můžete zakoupit bezkonkurenční porcelánové figurky a miniatury, v Nîmes a v Arles se nachází ještě od časů římských nájezdů zachovalé amfiteátry a v Mirabeau můžete na vlastní oči vidět velkolepé vily z XVII. století.

Kulinářský ráj
Pobýt ve Francii a neochutnat místní kuchyni je prostě nemyslitelné. Je považována za jednu z nejlepších na světě, její pokrmy jsou chutné a snadno je lze připravit a získává stále více obdivovatelů. Po celém světě lidé milují známé francouzské croissanty, bagety, lívance z hrachové mouky "socca", nemluvě o cibulačce. Francouzská kuchyně je především založena na velkém výběru omáček a koření. V každé provincii mají své vlastní recepty, které se liší od ostatních, a to i přesto, že země zůstává stále táž.

Provensálci a Gaskoňci dávají přednost ostřejší kuchyni a pro přípravu jídel používají různé omáček na bázi vína. V Bretani mají rádi pokrmy z mořských živočichů: humrů, langust a krevet. V Burgundsku a v Normandii prostě musíte ochutnat místní sýry a z dezertů stojí za ochutnání jablečná zmrzlina. Pokud už jednou navštívíte Francii, nedokážete si ji nezamilovat a nezatoužit se sem ještě mnohokrát vrátit.