Je bezpečné kupovat letenky prostřednictvím internetu?

Je bezpečné kupovat letenky prostřednictvím internetu?

Moderní technologie dělají náš svět mnohem pohodlnějším, přepychovějším a výhodnějším - například celá Evropa a celá civilizovaná Amerika už provádí většinu svých nákupů prostřednictvím internetových nákupních služeb. Mimochodem, Evropané a Američané si objednávají nákupy nejen knih a dárků, ale také daleko závažnějších věcí: například aut, nebo letenek on-line. Proč?

Právě proto, že je to výhodné a jednoduché: díky tomu, že nakupujete, nebo rezervujete letenky on-line, můžete si sami vybrat nejvhodnější trasu letu, dobu odletu a příletu, úspornou, služební, nebo luxusní třídu v letadle, zjistit si podrobnosti o spolehlivosti letadel letecké společnosti, zvolit si cenovou kategorii a dle vašeho přání najít ty nejlevnější možnosti. A to vše z pohodlí vašeho domova, nebo kanceláře, přičemž ještě ušetříte čas, peníze i námahu!

A jak v Rusku? Bohužel, ještě stále mnohým naším krajanům připadá kupování letenek on-line jako něco velmi vzdáleného, něco, nač dosáhnou jen nějací "hackeři", špičkoví programátoři, nebo oligarchové. To je podivný a trochu hloupý blud, vzniklý z nedostatku základní počítačové gramotnosti. Přesto se věci daly trochu do pohybu: úředníci se připojili k internetu, mnohým už je vyplácena mzda na bankovní karty, na webech se objevují nové a nové služby, které prodávají elektronické letenky on-line a prezentují jejich výhody oproti běžným papírovým letenkám, zakoupeným v pokladnách.

Ale národní povaha je přece jen velmi silná a mnozí z nás, zejména ti, kteří se narodili ještě v dobách Sovětského svazu, vykazují ve svém jednání některé stereotypy: odmítají výhodné nabídky na koupi elektronické letenky on-line jen proto, že tomu nedůvěřují. Nedůvěřují nějakým virtuálním penězům a smlouvám, možnosti dostat správné informace a také poctivosti prodejců. Máme holt ještě v genech zakódováno: pokud si věc nemůžu osahat, očekávám podvod!

Ano, i na internetu jsou podvodníci, je jich dokonce víc než dost: jak v televizi, tak i v rozhlase a na světové síti každý třetí rozhlašuje: Dejte si pozor na fishing, spam, viry a jiná nebezpečí moderních technologií! No a tak se bojíme, aniž bychom rozuměli polovině pojmů, který slyšíme. No a ve výsledku, když se dovíme, že letenky online jsou levnější, zatímco letenky, zakoupené na pokladnách jsou drahé, čekáme nějaký podvod. Opět z nevědomosti, z negramotnosti a z naivity.

Je tedy opravdu možno koupit on-line letenky levněji? Ano, je. A dokonce je to nutné, jen je nutno vědět, jak bojovat proti podvodníkům. Pravidla jsou poměrně jednoduchá a snadno zapamatovatelná, ale pokud si kupujete letenky je čas od času a bojíte se, že něco zapomenete, prostě si tuhle stránku přidejte do záložek.

Takže, na internetu lze najít takové služby, jako jsou on-line rezervace letenek, i jejich nákup a dodání na adresu. Pohodlné, moderní a velmi žádané služby, které dělají náš život mobilnějším a pohodlnějším. Abyste se nestali obětí zločinců, vždy, když objednáváte letenky on-line, využívejte služeb známých leteckých společností a cestovních kanceláří. Osvědčené a spolehlivé firmy šifruje údaje o svých zákaznících pomocí speciálního protokolu https.

Pokud vidíte písmena v adresovém řádku prohlížeče, můžete směle nakupovat pomocí zadání údajů o kreditní kartě: objednat letenky on-line na portálu společnosti, nešetře penězi na drahý protokol, není nic strašného. Upozornění: Pokud jste provedli všechny kroky, požadované pro poskytování služby, vybrali jste si letadlo, místo, datum a cenu letu a máte už je zadat údaje z platební karty, abyste si mohli zakoupit letenku on-line a současně se na prohlížeči zobrazí sdělení, že certifikát je zastaralý nebo v adresovém řádku zůstanou písmena http (bez „s“), neprodleně zavřete stránku a přejděte na jiný web!

Poměrně běžným typem podvodu je prodej letenek on-line soukromými osobami. Takové nabídky lze nalézt na tematických turistických fórech, dostat je e-mailem, nebo na sociálních sítích. Bohužel, mnoho z nás má takový povahový rys, že touží získat něco velmi levně, nebo dokonce úplně zdarma, vyhrát cenu v prostinké loterii, nebo něco zdědit. Však na toto téma existují i pohádky – jen si vzpomeňte na Jemelju a štiku, nebo na stařenu a zlatou rybku. Takže nikdy nevěřte, že je možné koupit letenky on-line u soukromníka. To je podvod v 99 případech ze 100!

Jedna rada: Pokud potřebujete letenky on-line, jejichž zakoupení nesnese odklad, zkontrolujte, jestli je váš počítač dostatečně chráněn – máte-li nainstalovaný antivirus a další užitečné programy. Pokud takovou ochranu nemáte, uděláte nejlíp, když zajdete k známým a objednáte letenky on-line z jejich počítače.

Pokud jste vše provedli správně a nákup je úspěšný, dostanete potvrzení mailem na adresu, kterou jste uvedli při objednávání. Abyste byli vpuštěni do letadla, bude stačit, když ukážete svůj pas a potvrzení trasy. Jak můžete vidět, je nákup letenek on-line levný a není na něm nic strašného - pokud budete jednat moudře. Přejeme vám neztrácet dobrou náladu!