10 pravidel pro cestování po Itálii

10 pravidel pro cestování po Itálii

Turistický výlet do Itálie - to je pohádkový a vytoužený sen mnoha turistů z různých zemí. Jedinečné historické památky, architektura, tradiční stavitelství, moře, slunce a písek učinily z Itálie jednu z nejkrásnějších a nejvyhledávanějších prázdninových destinací.

Velmi mnoho turistů, kteří navštěvují Itálii, touží, jak se říká, pobýt "v kůži Itala". To znamená, že turisté netouží jen navštěvovat muzea, galerie a obchody, ale chtějí strávit alespoň jeden den tak, jak jej tráví běžní Italové. Když budete dodržovat následující "pravidla", můžete na vlastní kůži okusit život obyčejného Itala.

Pravidlo č. 1.

Když uvidíte, jak lidé v restauraci obědvají kolem 5 hodiny večerní, můžete si být jisti, že to jsou cestující turisté a nikoliv Italové. Obyvatelé Itálie obědvají mnohem později, oběd se prostírá kolem 21:00 hod. Takže, pokud chcete přijít na oběd k italským "domorodcům", budete muset překonat silný pocit hladu a dočkat se noci. Stůl v italské restauraci je třeba v každém případě rezervovat předem.

Pravidlo č. 2.

Zvláštní pozornost bychom také měli věnovat výběru jídel v době oběda. Ke značkovým špagetám není v žádném případě možné objednávat kečup! Ochucovadlo na špagety se nazývá omáčka a název "kečup" Italové vnímají jako hanlivou urážku! Dezert se v italských restauracích podává bezprostředně po ovoci. Tuto maličkost rovněž doporučujeme vzít na vědomí.

Pravidlo č. 3.

Dokonce i v případě, že skutečně máte nohy jako modelka doporučujeme naléhavě obléknout dlouhou sukni, půjdete-li na prohlídku italských kostelů. V Itálii popravdě řečeno nejsou na oblečení kladeny žádné speciální požadavky, ale při návštěvě muzeí a sakrálních staveb se oblečení plážového typu rozhodně nedoporučuje.

Pravidlo č. 4.

Ani se nepokoušejte oklamat revizory, všude a vždy je třeba označit si lístek. V opačném případě vám hrozí nebezpečí, že se ocitnete ve velmi nepříjemné situaci, ba dokonce se vám nemusí podařit uskutečnit svůj plánovaný výlet.

Pravidlo č. 5.

V Itálii je zpravidla spropitné již zahrnuto do účtu, z toho důvodu, abyste se nedostali do komické situace, se raději ani nepokoušejte nechávat číšníkům nějaké ty drobné navíc.

Pravidlo č. 6.

Chystáte-li se na prohlídku geotermálních pramenů, nedoporučujeme brát si s sebou stříbrné šperky, vlivem vody se mohou buď pokazit, nebo ztmavnout.

Pravidlo č. 7.

Většina italských kostelů a muzeí, obchodů, atd. přerušuje svou práci během odpolední siesty, což je doba od 2 do5 hodin. Z tohoto důvodu dávají ve většině měst v provincii v tuto dobu v televizi samé zajímavé pořady.

Pravidlo č. 8.

V barech v Itálii doporučujeme cestujícím raději si nesedat ke stolkům. Pokud vydržíte posezení na barové stoličce u baru, budete platit alespoň dvakrát méně, než za totéž u stolku.

Pravidlo č. 9.

Před cestou do Itálie se snažte zapamatovat si alespoň pár frází v italštině, to vám pomůže aspoň trochu si naklonit obsluhující personál, jakož i běžné občany.

Pravidlo č. 10.

V Itálii je obecně rozšířené "tykání". Proto se i docela mladičká servírka může klidně zeptat padesátiletého váženého pána "co si chceš objednat k obědu?". Takové oslovení není považováno za projev neúcty vůči starším, ale je nedílnou součástí italské kultury.

Díky dodržování těchto jednoduchých rad se můžete ponořit na chvíli do zaručené pravého italského způsobu života, což ve vás zanechá po cestě do Itálie příjemný a nezapomenutelný dojem. Šťastnou cestu!