Regiony Itálie

Regiony Itálie

Itálie je zemí s 60 miliony obyvatel. Italské obyvatelstvo nežije všude důsledně pospolu v sídlech městského, či venkovského typu, které jsou tradičně označovány jako komuny. Komuny se spojují do provincií, které mají svá administrativní centra. Za takové administrativní centrum bývá považováno největší a politicky nejdůležitější, nebo historicky nejvýznamnější město příslušné provincie. Provincie se slučují do regionů (oblastí), přičemž se hlavní důraz klade na historii, kulturu, nářečí a tradice obyvatel.
Regiony - jsou největšími správními jednotkami Itálie. Zeměpisné rozdělení oblastí nijak nesouvisí s konkrétní specifikou regionu. Tři zeměpisné oblasti - Střed, Jih a Sever rozdělují mapu Itálie na tři rovnocenné části, z nichž každá může být ještě rozdělena na severovýchod, jihovýchod, atd. Tím pádem mohou být regiony určeny jejich geografickou přilehlostí. Největším regionem Itálie je ostrov Sicílie, a nejmenším Valle d'Aosta. Vzhledem k tomu, že má Itálie 20 regionů, považujeme za neproduktivní popisovat každý z nich zvlášť. Z toho důvodu podáme stručnou charakteristiku pouze některých regionů.
Toskánsko je regionem centrální Itálie, který se nachází v Apeninách a je známý svými krásnými scenériemi polí, hor, hradů a středověkých vesnic. V Toskánsku je také dlouhé pobřeží s písečnými plážemi. V Toskánsku je také malé městečko Viareggio, známé po celém světě svým karnevalem, který se tam pravidelně koná.
Florencie, Lucca a Pisa jsou Toskánská města, považovaná za turistická centra, kam každoročně přijíždí na rekreaci tisíce turistů. Provincie Toskánska jsou: Arezzo, Florencie, Grosseto, Lucca, Livorno, Massa Carrara, Pistoia, Pisa, Siena, Prato.
Sardinie – Italský region, který je považován za druhý největší ostrov po Sicílii, jehož prakticky celé území je hornaté, jeho břehy jsou vysoké a skalnaté a můžeme tam najít velké množství jeskyní a nedotčených pláží. Na Sardinii se zachovalo velké množství nejkrásnějších architektonických památek na dávné civilizace. najdeme zde rezervaci na ostrově Caprera, jakož i Národní park Gennargentu. Z turistického hlediska je nejpopulárnější Costa Smeralda. Za nejslavnější a nejpopulárnější letovisko na Costa Smeralda je považováno Porto Rotondo a Porto Cervo. Kuchyni na Sardinii si nelze představit bez známého chleba Karazhanu.
Provincie Sardinie: Cagliari, Nuoro, Carbonia-Iglesias, Sissari. Oristano. Veneto – Italský region, který se nachází na severovýchodě a má podobu kopcovitého a nížinného území, zatímco na severu regionu Veneto se nacházejí Dolomity. Název Veneto pochází od dávného antického národa Illyrian a používá se od poloviny 18. století jako název celého tohoto území. Na území regionu Veneto se nachází část jezera Garda, které odděluje Veneto od sousedních regionů (Trentino, Alto Adiggei a Lombardie). Velmi populárními cíli turistů jsou města Benátky a Verona. Provincie Veneto: Verona, Benátky, Vicenza, Padova, Treviso, Rovigo, Bellyuno. Území regionu Valle d'Aosta se nachází na severozápadě Itálie, jeho povrch je v úplnosti hornatý a z tohoto důvodu je velmi oblíben turisty, kteří praktikují výhradně zimní sporty. V regionu Valle d'Aosta se nacházejí nejvyšší hory v Evropě, jako je například Monte Rosa, Mont Blanc, Gran Paradiso, Cervino. Kdo nemá zájem o lyžování, může navštívit středověká předměstí, nebo hrady, kterých je v této oblasti velmi mnoho, a každý z nich má své vlastní jedinečné vlastnosti. Z hradů a zámků v regionu Valle d'Aosta jsou považovány za nejznámější hrad Issone, hrad Fenis, zámek Sovoyyai a zámek Chatillon.
Provincie Valle d'Aosta - to je Aosta.