Šest tipů, jak ušetřit při nákupu letenky

V tomto článku se budeme snažit upozornit vás na hlavní body, pomocí kterých si můžete pro sebe snadno vybrat nejlevnější a nejvýhodnější letenky. Každý z nás musí někdy využít služeb leteckých společností. To se může stát při zakoupení zájezdu s důvěryhodnou cestovní kanceláří, nebo je-li nutno letět služebně do jiné země, či města. Uvedeme hlavní body:

1. Pokud si koupíte letenku "tam a zpátky" od jednoho vybraného dopravce, přijde to levněji, než zvolit pouze jednosměrný let.

2. Pokud se rozhodnete letět s přesedáním, může to vyjít levněji, než přímé lety, ale je tu jedna nevýhoda: let trvá déle. Lety s přesedáním bývají často mnohem zajímavější a pokud je přestávka po přesednutí dostatečně velká, máte jedinečnou možnost navštívit novou zemi, zatímco netrpělivě čekáte na další let. Hlavně se nezapomeňte postarat o víza, jsou-li konkrétně třeba. No a z toho důvodu je tu další možnost koupit si letenku levněji s bonusem v době letu.

3. Chcete-li si koupit letenku za nejvýhodnější cenu, pokuste se získat ji předem a ne později, než tři týdny před odletem. A také můžete pravidelně kontrolovat nabídku jeden týden před odletem. V této době je možné najít dobré cenové nabídky, pokud se vám podaří vyhledat nevyprodané letenky.

4. Stanovte přesné datum odletu. Právě ty nejlevnější letenky je zpravidla zakázáno přenášet na jiné datum, nebo je vracet. Letenky za minimální přípustnou cenu, které nelze přesunout na jiné datum, nebo je vrátit zpět, stojí mnohem méně, takže na nich můžete s radostí ušetřit.

5. Pokud se vám už povedlo vyhledat letenky za výhodnou cenu, zkuste si koupit levnou letenku okamžitě, bez odkládání na pozdější dobu. A to proto, že už na druhý den nemusí být v letadle místo. A vy se budete muset znovu dát do vyhledávání, nebo souhlasit s vyšší cenu.

6. Mnoho leteckých společností vystavuje speciálně nízké cenové sazby na letenky s datem, které zahrnují celou noc, zpravidla jde o noc ze soboty na neděli, populární "pravdlo neděle" (Sunday rule). Ale mohou být omezeny jak z hlediska maximální, nebo minimální doby pobytu v dané zemi.

Při dodržování výše uvedených rad se vám s největší pravděpodobností podaří získat výhodné letenky, což znamená, že s vysokou pravděpodobností dokážete ušetřit určitou část svých peněz a tím pádem na své dovolené více utrácet, což je samozřejmě velmi lákavé a radostné.