První let

První let

Pokud jste se poprvé rozhodli jet na dovolenou nebo na služební cestu letadlem, měli byste se na to připravit. Začněte tím, že si koupíte letenku. V současné době existuje mnoho způsobů, jak získat letenku, počínaje jednoduchým a mnoha lidmi vyzkoušeným zakoupením v pokladně a konče nakupováním na internetu, a to jak na stránkách vybraných leteckých společností, tak i na internetových stránkách, specializujících se na prodej letenek. Při nákupu pečlivě zkontrolujte správnost svého příjmení, jména, číslo letu, data odletu a pasových údajů. Papírové letenky už prakticky úplně vyšly z oběhu, byly zaměněny virtuálními, elektronickými letenkami. Nyní stačí při registraci a při absolvování předletové kontroly předložit průkazy totožnosti. Není od věci, budete-li mít u sebe vytištěné potvrzení trasy a letu, ve kterém lze vždycky najít číslo Vašeho letu a datum odletu a rovněž je v něm vyznačeno číslo Vaší elektronické letenky, to pro případ, když vzniknou problémy s registrací. Vaši vytištěnou elektronickou letenku Vám vydají v letecké pokladně, při nákupu on-line bude zaslána e-mailem a vytisknete si ji sami.

            Připravte si zavazadla k letu. Kolik zavazadel si můžete vzít s sebou? Na tuto otázku najdete odpověď na vaší vytištěné letence, kde bude uvedena norma povoleného množství zavazadel. Rovněž lze nahlédnout do pravidel a norem pro dovoz zavazadel a příručních zavazadel na webu vaší letecké společnosti. Každá letecká společnost si stanovuje svoje vlastní pravidla a normy na zavazadla. Měli byste si je pozorně pročíst. V každém případě se ujistěte, že se váha Vašeho příručního zavazadla vejde do stanovené normy pro dovoz a jaká je maximální stanovená hmotnost zavazadla, které si chcete vzít s sebou do kabiny, abyste se vyhnuli doplácení za nadměrnou váhu.

            Pamatujte si, že hmotnost notebooku, příruční tašky, nebo dámské kabelky se nepočítá. Vyberte si pro sebe nejpohodlnější kufr, nebo tašku. Na zavazadle musí být rukojeti, nejlépe několik. Budete-li se balit systematicky, nebo ne, záleží na Vás. Za zvláštní poplatek je možné nechat si na letišti zabalit zavazadla do fólie. Mějte na paměti, že zabalíte-li si tašku sami, chráníte se tak před neoprávněným přístupem k vašim osobním věcem i před jejich případným znečištěním. Veškeré gely, tekutiny, spreje, špičaté a ostré předměty musí být pečlivě zapakovány v předepsaném zavazadle. V příručním zavazadle je povoleno provážet tekutiny jen v objemu do 100 ml, i když je pravda, že na některých letištích se pravidla mohou lišit, ale nedoporučujeme riskovat, raději takové předměty zapakujte do zavazadel.

            Registrace vstupenky a předletová kontrola. Registrace začíná zhruba 2 hodiny před odletem, na mezikontinentálních linkách i 2,5-3 hodiny, končí 40 minut před odletem letadla. Při registraci předem informujte zaměstnance o tom, na jakém místě byste chtěli sedět. U okna, u průchodu, na konci letadla, na začátku, nebo možná před nouzovým východem. Pokud budete mlčet, bude Vám místo přiděleno automaticky registračním systémem, což bývá často právě takové, které nechcete. Vaše zavazadla budou označena speciálním štítkem s individuálním číslem, vaším jménem a číslem letu. Oddělitelný kupón od štítku zůstane u Vás, na ten budete přebírat Vaše zavazadla zpátky. Pak si přejdete do prostor pro předletovou prohlídku cestujících. Ta je povinná pro každého, i když není všem příjemná. Na prohlídce budou nejprve kontrolovány Vaše dokumenty a palubní vstupenka, poté pomocí speciálního zařízení zkontrolují Vaše příruční zavazadla na přítomnost zakázaných látek nebo předmětů. Pak budete procházet přes vyhledávače kovů, na to si budete muset sundat opasky, klobouky a občas i boty. Na některých letištích jsou kabiny pro rychlou kontrolu, jde v podstatě o tentýž rentgen, při procházení jím není třeba sundávat nic. Mějte na paměti, že pravidla byla vymyšlena pro bezpečnost cestujících a jsou povinná pro všechny, pokud odmítnete podstoupit prohlídku, nebudete připuštěni k letu, neboť bez předletové kontroly Vás nevpustí na palubu letadla.

            Nastoupení do letounu. Nástup do letadla začíná 40 minut před odletem a je ukončen za 20-15 minut. K nástupu vyzývá hlasitou výzvou hlasatel letiště, v čekárně je rovněž displej, zobrazující doby nástupu a číslo dveří, tzv. gate(čte se gejt). Předem se podle ukazatelů ujistěte, kde se nachází gate, nebo se informujte u zaměstnanců letiště. Při zaujímání místa budete potřebovat místenku, ve vzácných případech také pas. Nepřicházejte na nástup pozdě, pozorně poslouchejte pokyny hlasatele v odletové hale.

Při nastoupení do letadla vám stevardi pomohou najít vaše místo a uložit příruční zavazadla. Kapitán letadla poskytne informace o trvání letu, času příletu a vnější teplotě. Teď už trochu víte o prvním leteckém cestování. Buďte vždy pozorní a nezapomeňte ještě na několik důležitých věcí. Před odjezdem na letiště nezapomeňte zkontrolovat vaše doklady a letenky. Mějte na paměti, že čas odletu na letence je uveden vždy místní, tedy čas platný v tom městě, ze kterého se vylétává. A, pokud Vám něco není jasné, můžete vždy kontaktovat letištní informační službu, nebo volat call-centra letecké společnosti.