Letenky pro domácí mazlíčky


Letíte letadlem a jste nuceni vzít s sebou svého domácího mazlíčka? Inu, někdy se situace složí třeba i tak, bez ohledu na to, za jakým účelem podnikáte cestu letadlem: dejme tomu, že se stěhujete do nového bydliště, letíte na výstavu plemen zvířat, nebo jste nuceni si vzít svého domácího mazlíčka s sebou na dovolenou, to vše vás nezbavuje povinnosti zakoupit letenku pro vaše zvířata.

S domácími mazlíčky bývá vždy obtížné cestování: budete se muset připravit na celou řadu možných situací. Budete potřebovat doklady pro vývoz zvířat, letenku a palubní místenku.

Jak to vše vyřídit s minimální časovou ztrátou?

Vůbec není nezbytně nutné pořizovat letenky pro vašeho čtyřnohého přítele předem. To se vždy dělá v den odjezdu. Letenku pro vaše domácí zvíře lze zakoupit přímo na letišti během registrace k letu.

Zatímco se budete registrovat, bude váš mazlíček zvážen a Vám bude sdělena jeho přesná hmotnost a částka, kterou je třeba zaplatit. Platba za letenky probíhá v pokladně Vaší letecké společnosti a pak dostanete pro Vašeho chlupatého přítele místenku.

Co je ještě třeba vědět ? Zvíře musí být umístěno ve speciální přepravce, nebo v kleci a dobře se o ně postarat je povinnost Vaše, nikoli dopravcova. Přepravku budete muset koupit předem (je nezbytné, aby si zvíře na ni zvyklo, aby mělo po celou dobu dobrý pocit). Navzdory všeobecnému mínění letecké společnosti nepůjčují klece pro zvířata, ale podle jejich platných pravidel musí být zvířata právě v nich a pokud budete tento požadavek ignorovat, můžete být vyloučeni z přepravy.

Zvíře se vždy váží s celou přepravkou a poplatek za letenku se vypočítává z celkové hmotnosti zvířete a přepravky, či klece. Každý dopravce si stanovuje své tarify a z toho důvodu počítejte s tím, že přeprava živých zvířat bude u různých leteckých společností stát různou cenu. Tyto informace si můžete předběžně zjistit od vašeho dopravce.

Ještě je tu jedna důležitá podrobnost: pro absolvování registrace, veterinární prohlídky a zakoupení letenky pro živé zvíře je třeba více času, takže je lepší přijet na letiště v předstihu - nejlépe asi hodinu před registrací k letu.