Jak koupit letenky levně.

 

Jak to jen napsat ? Možná takhle: jak koupit letenky levně.
Nebo lépe: kupte levné letenky.

Možná, že nejlépe takhle: letenky na letadlo koupit levně.

Ale vážně: Co všechno si člověk nacpe do hlavy a do vyhledávací řádky pro předmět nákupu, pořád vychází jediné: má-li být úspora opravdu úsporná, pak se musí spořit s rozumem. Důležité je nebát se to udělat.

Koneckonců,koupit levné letenky je naprosto reálná, nezbytná a snadná možnost , jak ušetřit peníze při cestě, takže vám zbude víc na samotnou dovolenou a na další dobrodružství. Jednoduše, mnozí lidé si, pokud jde o levné letenky, hned vykreslují v hlavě divoké představy, které nemají vůbec nic společného s realitou. Něco jako, že jsou to místa na záchodcích letadla, nebo v nákladovém prostoru vedle beden a přepravek se zvířaty, nebo vedle nějakého hodně nemytého občana s neoholenou vizáží.

Všechno je samozřejmě úplně jinak a levné letenky jsou úplně stejné, jako ty běžné, ale prostě jsou ... levné. Je možno je zakoupit:

- ve speciálních nabídkách;

- u rozpočtových leteckých společností;

- na charterové lety, nebo, jak se jim také někde říká: lety "last-minute".

1. Mnoho velkých leteckých společností má vždy v záloze "speciální nabídky", které vám umožní ušetřit na letenkách značné částky. Podstata tkví v tom, že konkurence, která existuje na trhu letecké dopravy, "tlačí" na letecké dopravce, aby našli způsoby, jak přilákat zákazníky. Takové speciální nabídky jsou obvykle uváděny na pravidelných linkách, a v jejich rámci je cena letenky snížena dvakrát,nebo i třikrát. Samozřejmě, že existuje i celá řada nezbytných podmínek, jako je např.: krátký časový úsek, ve kterém si můžete takové letenky koupit, nebo je použít pro let. Nejčastěji se jedná o měsíční lhůty, nebo jen o určité období. Vrátit takové levné letenky na rozdíl od normálních nelze, stejně jako je nelze vyměnit. Je také možné, že společnost bude nabízet slevy pouze pro určitou skupinu lidí, jako jsou třeba studenti, nebo důchodci. No a konečně, limitujícím může být i množství zavazadel. V každém případě, pokud jste se již rozhodli, co se týče času, místa destinace a věcí, pak je taková nabídka pro Vás jak stvořena.

2. Nyní si pohovořme o rozpočtových leteckých společnostech, kterým se také říká „Low cost“. Není jich mnoho, a to zejména na území České Republiky. Samozřejmě, poskytované služby jsou zde poněkud omezené, na rozdíl od tradičních leteckých společností, ale přesto, pokud jste zvyklí na cestování v ekonomické třídě a ne v business třídě, je pravděpodobné, že vás tato omezení příliš nevyděsí. Nevýhody mohou spočívat v umístění letišť, která nebývají v samém centru města, ale za jeho hranicemi. Na palubě rozpočtových leteckých společností se obyčejně také nepodávají obědy, ale takové "omezení" se dá koneckonců také vydržet, zvláště, bude-li mít let jen krátké trvání. Množství zavazadel je omezeno a vlastní letenky musíte koupit přes internet.

3. A konečně tu jsou "žhavé" letenky. Nejsladší a nejzajímavější nabídka leteckých dopravců. Zakoupit letenky na charterové lety není snadné, prostřednictvím internetu to dokonce vůbec není možné, jde to jen v samotné cestovní kanceláři. Zato vás potěší, že celkové náklady na levné cestování spolu s levnými letenkami vyjdou mnohem levněji, než nákup normálních letenek na běžné, pravidelné linky.

Mějte na paměti: charterové lety létají výhradně v "zaběhaných" směrech. Z toho důvodu se vám patrně nepovede zaletět si s nimi "k dědečkovi na venkov".

No a na závěr tipy pro rezervaci letenek:

1. Pokud je to možné, kupte si letenky v předstihu, doslova několik měsíců před odletem.

2. Při nákupu letenky se ujistěte, že její cena je konečná a zahrnuje veškeré náklady, včetně všech daní a poplatků.

3. Vyberte si vhodný čas pro přestup, pokud letíte daleko. Optimální doba je: dvě hodiny.

4. Nejdůležitější je: mít na paměti, že levné letenky nelze vrátit, proto se snažte pečlivě si ujasnit datum odletu. Pokud přesto přese všechno nastanou okolnosti vyšší moci, pokuste se zjistit předem, jak to v takovém případě udělat s letenkami.

Přejeme Vám hodně štěstí při Vašem ekonomickém letu a co je nejdůležitější, aby byl příjemný v každém slova smyslu!