Současný Řím a co v něm stojí za vidění kde se nejlépe najíte, nákupy

Současný Řím a co v něm stojí za vidění kde se nejlépe najíte, nákupy

Při pohledu daleko do historie se můžeme o Římě hodně dozvědět, což zajisté vyvolává zájem a touhu navštívit jeho prostory. Co je to vlastně moderní Řím, na co se v něm podívat, kde a jak pojíst, nakupování v Římě - to jsou právě ty podrobnosti, které dnes zajímají lidi z celého světa. Začněme od začátku. Řím ... Dá se říci, že je přímo jeho posláním být ničím menším, než hlavním městem světa, protože v minulosti tomu tak skutečně bylo to byl její první a rozhodně nechce zapomenout. Moderní Řím, který je domovem přibližně 2,8 milionu lidí, poskytuje každému příchozímu pocit závanu věčnosti, který je zcela hmatatelný. Dávné archivy nestačily zachytit dějiny tohoto města v úplnosti, protože tyto dějiny se už pevně usadily, a to přímo v jeho ulicích. Když se dotýkáš ať už té, nebo jiné stěny, nikdy nemůžeš konkrétně určit, kterého století se vlastně dotýkáš, vždyť tady se zcela organicky spolu propojují soudobé stavby a výtvory dávno minulých let, stále ohromující svou majestátností. Tím pádem, půjdeme-li úzkou uličkou, která už už hrozí vyústit do slepé uličky, můžeme se zcela neočekávaně ocitnout před překrásnou fontánou di Trevi z dob XVIII století, což vlastně vůbec není nijak moc dávno. Ať už jde o stavby ze II. století, jako je mauzoleum císaře Hadriána, které dnes nikdo nenazve jinak, než hrad Saint Angelo, tedy Andělský hrad. Původně sloužilo jako hrobka císařů, ale ve středověku se stalo pevností.

Když sem přijedete, s údivem zjistíte, že Starověký Řím místy div nevyrůstá přímo z asfaltu zcela soudobých uliček. Přímo vzniká dojem něčeho neskutečného, když cestou městem narazíte náhle na Titův vítězný oblouk, jehož stavba byla zahájena začátkem roku 81, nebo se ocitnete před vítězným obloukem Septimia Severa, postaveným v roce 203. Za dávných časů se právě pod těmito oblouky bleskurychle proháněly dvoukolé vozy, tolik známé z učebnic dějepisu o císařských dobách. Mimochodem, jeden z největších oblouků v Římě je oblouk Konstantinův, postavený v roce 315. Jeho výška činí 21 m, tloušťka 7 a šířka 26 m. Po celém povrchu je umně zdoben sochami, reliéfy a basreliéfy, takže tuto pamětihodnost si při procházce ulicemi soudobého Říma prostě není možné nechat ujít! Samozřejmě, když už jsme tady, nesmíme si nechat ujít Koloseum, které je pravým symbolem skutečné slávy tohoto, bez nadsázky Věčného města. Jeho rozměry předčí všechny amfiteátry, které kdy byly v Římě postaveny, přičemž na jeho stavbě započaly práce už v polovině I. stol. No a kolem těchto velkolepých představitelů dějin nepřetržitě pulsuje soudobý život. Tady můžeme najít celé spousty velkých supermarketů, stejně jako malých stánků, restaurací a malých romantických kaváren pod mohutnými slunečníky, mnoho obchodů s obuví, jakož i oslňující svou nádherou klenotnictví ...

Takže tedy: soudobý Řím - co v něm stojí za vidění kde se nejlépe najíte i nákupy – první bod bychom už zvládli. Nyní můžeme přejít k jídlu. Stojí za povšimnutí, že Italové jsou jídlem téměř posedlí a právě z tohoto důvodu se tomuto procesu věnuje zvláštní pozornost. Pravdivé je přesvědčení, že Italové jedí hodně pizzy a těstoviny jedí téměř každý den. Současně je ale poměrně těžké, přijedete-li na dovolenou do Říma, najít restauraci, ve které vás počastují opravdu vynikající kuchyní. Jmenujme alespoň některé z nich. Takže je prostě nezbytné, jen tak před večeří zajít do baru Giolitti, kde můžete ochutnat nejlepší zmrzlinu ve městě. V Itálii označují jako bar především místa, kde se podává káva, sladkosti a pečivo. Nikoli bez alkoholu, samozřejmě. Mimochodem, v baru Giolitti je prakticky pořád fronta, ale rozhodně stojí za to ji vystát!

Co se týče tradičních jídel, jako je tady konkrétně pizza, je nejlépe zajít do Bafferetto2, což je malá restaurace, nacházející se v blízkosti turistického centra města. Na první pohled vypadá jako nevzhledná pizzerie, mimochodem jedna z vůbec prvních v celém Římě. Rozhodně tam ochutnejte pizzu Funghi a Margheritu, můžeme vás směle ujistit, že lepší pizzu jste nikdy neokusili! Rovněž můžeme vřele doporučit ještě jednu restauraci, nacházející se v blízkosti centra, a sice Gusto. Ta je jen zřídka navštěvována turisty, ale rodilými Italy je vždy přímo obležená. Již tradičně se k večeři objednává předkrm a hlavní jídlo. Primi, tedy předkrm, je již tradičně Pasta Carbonara. Na letní období to může být poněkud těžší do žaludku, pročež je možno objednat si pastu také z „darů moře“. Hlavním jídlem je steak z ryb, nebo z masa, bez přílohy. Samozřejmě, že žádná večeře se neobejde bez pravého italského vína! Co se týče nakupování, to je zároveň radostná i zcela vážná zkouška, protože nákupních středisek a obchodů, butiků a značkových obchodů je zde téměř víc, než architektonických památek! K nákupům se stejně dobře hodí jak už uvedené varianty, nacházející se přímo v centru města, tak i ty největší hypermarkety a obchodní domy podél ulic starého Říma. Je pozoruhodné, že oblečení nejvyšší kvality z nabídky uplynulé sezony je možné zakoupit se slevou 30 - 70% po celý rok, uznejte sami, to je přece lákavé!