Dějiny Itálie: Sicílie a mafie

Dějiny Itálie: Sicílie a mafie

Stačí pouze jednou navštívit ostrov Sicílii a budete ho milovat ho po zbytek svého života.

Ostrov je rozdělen do 9 provincií (Agrigento, Catania, Caltanissetta, Enna, Palermo, Messina, Ragusa, Trapani a Siracusa), a žije tam asi 5 miliónů lidí. Hlavním městem Sicílie je Palermo.

Na svazích hory Etny v nadmořské výšce 3300 metrů nad mořem je na jejích svazích možno najít stopy, prokazující sopečný původ ostrova Sicílie. Vznikl v důsledku srážky afrických a euroasijských kontinentálních desek. Proto se Sicílie nachází mezi Afrikou a Evropou. Tento fakt už odedávna činil Sicílii objektem soupeření mnohých námořních velmocí.

Sicílie je jedním z 20 regionů Itálie. Má zvláštní postavení. Poloha ostrova - jih Itálie a je oddělen od pevniny Messinskou úžinu. Sicílie je největším ostrovem ve Středozemním moři. Obrovské množství pamětihodností, vynikající středomořské podnebí, krásná letoviska a příjemná povaha obyvatel ostrova Sicílie je ráj pro historiky, archeology, turisty, milovníky památek, atrakcí i pro běžné rekreanty.

Na východním pobřeží Sicílie mezi městy Catania a Messina se nachází aktivní sopka Etna, současně chlouba i hrůza Siciliánů. Etna je nejvyšším a nejaktivnějším evropským vulkánem. Výšku sopky nelze přesně určit, a to z důvodu systematických erupce. Mimochodem, poslední erupce nastala dne 10. května 2008.

Sicílie je historickým rodištěm mafie a město Korleone je tak její metropolí. Slavný román amerického spisovatele italského původu Maria Puza "Kmotr" ukázal, že rodištěm nejvyššího mafiánského bosse, dona Vita Korleone je právě město Korleone. Velká popularita tohoto románu, jakož i stejnojmenného filmu od F.F. Coppoly vedla k tomu, že miliony diváků po celém světě začali vnímat mafii jako společnost vznešených rytířů, bojujících proti nespravedlnosti. Ale ve skutečnosti to samozřejmě pravda není, je to jen fikce autorů obou děl. Mafie přinesla siciliánům, stejně tak jako lidem z jiných italských měst nejen slávu poněkud pochybného původu, ale také především mnoho utrpení.

Existuje názor, že světová síť internet se nevědomky stala jedním z nejúhlavnějších nepřátel mafie ... To souvisí s tím, že s objevením se, rozvojem a globálním šířením internetu se po celém světě podstatně zvýšila otevřenost společnosti a lidé tráví hodně času v různých sociálních sítích. A každý, třeba i nevýznamný případ se rychle stává všeobecně známým po celé internetové komunitě. A jelikož je veškerá činnost mafie zločinecká a tudíž tajná, tak naprosto bytostně odmítá jakoukoliv otevřenost, která už ze své podstaty nehraje do ruky této složité struktuře.

Ještě docela nedávno se obyvatelé Sicílie snažili mlčet o činnosti mafie, ale v současné době je tohle téma široce diskutováno v mnoha blozích, uvádějí se jména konkrétních osob a dokonce i jejich skutky.

Den 11. dubna 2006 byl nazván "Dnem osvobození", protože toho dne byl ve městě Korleone zatčen nejvyšší šéf všech šéfů ve struktuře sicilské mafie don Bernardo Provenzano, který se skrýval téměř 40 let. Dnes je ve městě Korleone otevřeno muzeum mafie a v soukromém domě bývalého šéfa mafie v Palermu zřídili a umístili skutečnou policejní služebnu. Všem obětem mafiánské zločinecké činnosti je poskytována plná pomoc i podpora ze strany italského státu.